pondělí 5. října 2009

Slíbená pozvánka od Hráška

Milá Stofko,

Moc ráda bych vás pozvala na vernisáž výstavy, kterou mimo jiné připravovala má sestra, ale především se týká kláštěra v Kostelním Vydří, kde jsme měli s Huskym svatbu. Budu moc ráda, když se ukážete a podpoříte tak i Diecézní muzeum na Petrově. Vernisáž je ve středu 14. října 2009 v 16 hodin v sále na Petrově 2! Podrobnější informace níže!

S pozdravem
Hrášek




Milí přátelé,

srdečně Vás jménem celého Diecézního muzea zvu na zahájení výstavy 300 let poutního místa Kostelní Vydří, které se koná 14. 10. 2009 v 16 00 hod. v sále Petrova 2 v Brně. Výstava pak v kryptě katedrály sv. Petra ba Pavla.

Základem instalace budou panely s texty a fotografiemi, které přiblíží nejstarší historii mariánské svatyně od počátku 18. století, stavební dějiny kláštera, milostný obraz Škapulířové Madony v širším kontextu mariánské ikonografie, seznámí s legendou o posvátném škapulíři a představí významné osobnosti a představitele karmelitánského řádu, kteří se zasloužili o rozvoj poutního místa. Autorem textů na panelech, které jsou současně instalovány také v prostorách kláštera ve Vydří, je převor konventu karmelitánů v Praze –Liboci P. Gorazd Pavel Cetkovský, O.Carm., který se historií poutního místa a působením řádu karmelitánů v českých zemích již dlouhodobě zabývá.

Cílem tohoto výstavního počinu je nejen přiblížit návštěvníkům nejznámější sídlo karmelitánů v českých zemích, ale také upozornit na působení řádu v oblasti kultury, vzdělání a duchovní činnosti, a představit karmelitány jako pečlivé strážce poutní tradice a zároveň aktivní činitele v péči o významnou sakrální památku a její stavební rozvoj.

Krátkodobá výstava Diecézního muzea v kryptě brněnské katedrály sv. Petra a Pavla bude otevřena od 15. října do 22. listopadu 2009 každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek jen do 16.15 hodin.

Jana Mlatečková

Diecézní muzeum v Brně

Žádné komentáře: